tisdag 6 januari 2009

Jag fick en fråga...

Jag fick en fråga kring en av de maträtter jag äter, Bujurdi. Och jag skall försöka mig på att förklara så gott det går men eftersom jag vet att jag har grekiska vänner som läser min blogg tar jag tacksamt emot feedback.

Bujurdi är alltså en grekisk rätt, jag har själv hittat den på restaurangen Mosaik här i Malmö och gör rätten hemma efter bästa förmåga. Kort sagt kan man säga att det är ugnsgratinerad fetaost. Såhär gör jag:


Ingredienser (till ca 3 personer)
1 st hel fetaost (ca 125 g) vi brukar använda märket ZETA
1 liten tomat
ca 6 färdigskivade jalapenosskivor (i burk) mängden ändras beroende på hur stark man vill ha den. Vårt recept är "ganska" svagt.
olivolja
peppar
riven ost


Smula fetaosten i en ugnsfast form, skär tomaten i ganska små bitar och strö över, skär jalapenosen i små bitar och strö över även den. Peppra. Häll över lite olivolja och ställ in i mitten av ugnen på 225 grader. När fetaosten har smält och blivit mjuk, ta ut formen och rör runt lite. Strö över ca ½ dl riven ost och sätt in i ugnen igen. När det puttrar ordentligt i anrättningen är den färdig. Den brukar totalt behöva vara inne i ugnen ca 25-30 min.


Detta är som sagt vår hemmasnickrade variant av Bujurdi och den blir galet god.
Är det någon som har ett mer "grekiskt" recept får ni gärna höra av er.

Uppdatering/tillägg: Vi brukar äta detta som ett tillbehör till kött eller kycklingrätter.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för det receptet tror jag provar det närmaste dagarna.

MissyElliot sa...

Jag ska väga mig på fredagar i fortsättningen. Så även att jag vägde mig igår som kommer ett nytt resultat på fredag....
;-)

Anonym sa...

Jepp jag väger mig varje dag, och det är nog det jag får mest kommentarer på i bloggen om. ;)
Men det fungerar för mig, och är speciellt väldigt värdefullt när det går dåligt och jag kan gå tillbaka en vecka, månad osv och se att jag haft en viktnedgång precis samma tid månaden innan. :)
Om jag inte skulle skriva det här så skulle jag väga mig ändå. Jag märkte att jag mådde dåligt av att skriva ner det här under julen dock, så då struntade jag i det.
Nu är jag inne i viktkämpandet igen, och fortsätter med dagens vikt. :) Men jag tar inte dagens vikt på något större allvar, utan ser det i det stora hela. :)

Anonym sa...

blanda:
500gr nötfärs
1 ägg
1/2 dl grädde
salt peppar
bladpersilja (jag tog färsk timjan)
forma till:
4 biffar
gör ett hål i varje stick in en skiva ädelost i varje biff
forma till bollar
20 minuter i ugn
200 grader

jag lovar jättegott till en god sallad

detta är beräknat till 4 portioner så jag frös in 2

Anonym sa...

Men åhh vad gott! Jag älskar fetaost så det här måste jag absolut testa nångång. Äter man det som något slags tillbehör då eller? Tack för din kommentar i min blogg, skönt att vara tillbaka också. Nu ska jag bara se till att lyckas också. :) Kram!

Anonym sa...

Bujurdi låter som något som är ämnat för mig, fetaost, ost och jalapenosskivor, mumma! Detta lär jag göra många gånger. Blir fläskfile på lördag så då passar detta hur bra som helst till. Gu så gott!

Smart att bara mäta sig en gång var fjärde vecka, blir lite mer resultat då, ska nog göra så jag med :D tack för tipset!
Peppkram

Anonym sa...

Det lätt himla gott =) Kanske något och prova någon dag.. Kram

Anonym sa...

Låter faktiskt riktigt gott... -älskar grekiskt mat - men det låter inte speciellt nyttigt...
Antar att mina points in räcker till!
Lotta

Anonym sa...

Mmm fan vad gött det där lät. skall testas!!

Anonym sa...

NICE! Det låter ju supergott. Vilken tur att jag frågade vad Bujurdi är.

Angel