torsdag 1 januari 2009

Tillbakablick 2008

Såhär på årets första dag må det vara förutsägbart men ack så passande med en återblick på det året som just gått. Jag skall inte ljuga och säga att det varit alltigenom rosenrött. Nej det har snarare varit ett av de tuffaste åren jag har upplevt under mitt liv. Men inget ont som inte för något gott med sig och under 2009 hoppas jag kunna hitta orsakerna till att det ibland känts som dalarna jag besökt under 2008 varit djupare än tidigare, och därmed se till att jag inte träffar på dem igen.

Januari
När 2008 tog sin början varjag en bastant liten ”petit fetknopp” (citat Helen) som älskade extra allt och vägde 85,2 kilo. Varken mer eller mindre. Dag ett på året åt vi upp resterna från nyårsfirandet och lite till för att dag 2 börja det nya livet med GI. Då kunde jag aldrig ana hur bra det skulle gå och det slår mig när jag läser mina kalenderanteckningar från årets första månad att jag minns det som mycket enklare än vad det var. I anteckningarna ser jag ganska många gånger ordet deppig. Förmodligen har det att göra med socker abstinensen inser jag såhär i efterhand. När månaden hade gått var jag 5,6 kilo lättare, mycket tack vare den rivstart jag gjorde första tiden. Inga kolhydrater alls, ingen alkohol, absolut inget godis eller snacks. Jag minns när jag satt hemma hos Helen och suktade efter hennes vita choklad med mintsmak.
Kort sagt minns jag årets första månad som ganska innehållslös. Som jag också skriver den 31/1 i min kalender. ”Det går bra, men börjar bli sååååå tråkigt!”

Februari
Februari inleddes med en lyxig dag på spa, det var en trettioårspresent och innebar tidig hemgång från jobbet och i och med förlusten av 5,6 kilo, lite mindre ångest för att visa upp mig i bikini. I övrigt var månaden fylld med Melodifestivalsaktiviteter och då med fokus på den 23 februari så klart. Delfinalen i Linköping då vi satt på rad 1. Minns mina problem kring den rosa tröjan och huruvida jag skulle se ut som en gris eller inte i TV-rutan.
Månaden avslutades på delfinalens genrep i Karlskrona på Skottdagen den 29 februari. Samma dag som Maja friade till sin Carl. En liten överraskning vi hade varit med och styrt upp på ett hörn. Stort grattis till Er! När februari månad var slut stog vågen på 76,2 och jag hade gått ner totalt 9 kilo.

Mars
Månaden mars flöt förbi ganska obemärkt, under månaden fick jag fast anställning på det företag där jag jobbat som konsult i drygt ett och ett halvt år.
Som vanligt avgjordes såklart Melodifestivalen i mitten av mars, vi skickade Charlotte till Belgrad och resten är historia. Och kan man tänka, snart drar spektaklet igång igen, ja inte Charlotte då utan festivalen.
I slutet av mars körde jag och Jinn igång med projekt träning, det var en intensiv period med träning många dagar i veckan, och flera pass på morgontimmarna. Möjligen var det detta stenhårda schema som gjorde att jag fullständigt tog ut mig under den kommande månaden. I mars bokade vi även en liten charterresa till Kreta i maj, en resa som sent skall glömma, dessvärre inte för det fantastiska vädret. När mars blev april hade min älskade vän Fia blivit 30 och min våg stannade på 73,6. Totalt minus 11,6 kg.

April
Under april blir anteckningarna i min kalender färre och färre och mer och mer sporadiska. Mot slutet av månaden började jag känna mig ganska deppig och var hos doktorn och tog en hel del prover och jag skall såhär när året snart är över medge att det var någonstans här det började. Perioden av nedstämdhet som kanske inte alltid har märkts här på bloggen men som mina nära och kära har fått stå ut med sedan dess. Och då vill jag verkligen passa på att säga ett stort tack till Er alla som har stått ut med mina hypokondriska idéer och mitt negativa gnat och tjat. Det blir så sakteliga bara bättre och bättre. Tack för att ni finns.
Under april hände det inte heller så mycket på vågen och när vi gick in i den sista vårmånaden visade vågen 72,1. Totalt minus 13,1 kg.

Maj
Maj månad upptogs i stort sett enbart av Kretaresan. (Förutom Vårruset som vi klarade av i början av månaden.) Innan vi åkte var jag livrädd för att vi skulle flyga. När vi var på Kreta var vädret bara för trist och resan ganska misslyckad får jag väl tillstå och dessutom kunde jag inte begripa hur jag skulle våga flyga hem igen. När jag väl satt på just det där planet hem igen var jag så genomförkyld att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Yrseln som slog till efter hemkomst visade sig bero på en blödning i vänster öra som jag måste dragit på mig när vi landade här på Sturup. Sjukskriven och sängliggande blev jag, i hela två veckor!!! Det enda positiva med det var väl att vågen stannade på lägsta siffran under året. 68,4 var jag nere på då och minus 16,8 kilo totalt. Men nåt kilo åt jag upp mig ganska snabbt så fort jag var på benen igen.

Juni
I juni hände det en massa härliga saker. Jinn fyllde 30 år! Och hur firar man det bättre än att sätta sig i bilen och köra ner till Salzburg för att gå på Sveriges inledningsmatch i fotbolls-EM. Vilken känsla. En av sommarens absoluta höjdpunkter.
Dagen innan resan kom Fia, Oskar och Alma på besök för att fira. Det blev en stor flaska Pommac presenterad av Alma (vi skulle ju köra tidigt dagen efter) och kubbmatch och grillning i Slottsparken. Och resten av månaden var inte heller så pjåkig med resterande EM som fick avnjutas på diverse uteservering i staden. En regnig men lugn midsommarafton spenderades på tu man hand i ett fullständigt folktomt Karlskrona. Och helgen efter midsommar startade vi förhoppningsvis en ny tradition när vi tillsammans med Maja, Carl, Jenny, Johan, Emrik, Lovisa och Fredrik åkte över sundet för en heldag på Bakken där vi firade Carls 35-årsdag.
Juni månad avslutas sedan i feel-good-känslans anda när jag, Jinn, Helen och Pernilla går och tittar på Sex and the city – The movie. Vågen stannar på 70,2 och ett totalt minus på 15 kg det första halvåret 2008.

Juli
5 dagar in i juli besöker vi Diggiloo-premiären i Ronneby där vi även träffar vår man i Schlagerdjungeln och tillika vår vän – Pierre och hans Jocke. På jobbet börjar det lugna ner sig och fler och fler åker på semester så även jag då vi den 19:e styr kosan mot Kungshamns och den bästa semestern på länge, men det kunde ju inte jag veta då. Kungshamn kommer vi att återvända till. Vilket smultronställe. En hel vecka var vi där och under tiden hann Jinn med att bli moster till lille Samuel som vi passade på att besöka, bara några dagar gammal, på vägen hem till Skåne igen. Sista dagarna i juli spenderar vi med Maja och Carl på Ryssberget.
Någonstans här började min fokus på vikten försvinna och vågen visade 71,1 när juli var till ända.

Augusti
Sista semesterveckorna fylldes med en hel massa OS-tittande, mysiga middag och spelkvällar med vänner, bio, en och annan 30-årsfest och lite sånt. Vi inhandlade också vårt Nintendo Wii denna månaden.
I augusti gjorde jag ett försök till nystart på viktresan, ett väldigt amitiöst sådant som resulterade i rekordmånga antal inlägg den månaden, 59 stycken och flera dagar med rekordmånga besökare. Det gav resultat och vågen stannade på exakt 69,0 när vi entrade den första höstmånaden. Totalt 16,2 minus.

September
Mellanmånaden av alla mellanmånader, efter semestern men innan sommaren är helt slut. Vi förgyllde denna ganska trista månad med en tripp till Göteborg. Åkte upp ganska tidigt på fredagen så vi hann med after work på avenyn och så lite shopping dagen efter på stan innan vi åkte vidare och hälsade på lille Samuel i Lindome.
Vågen visade 70,6 i slutet av september.

Oktober
I början av firade Alma sin ettårsdag med pompa och ståt. Av tanterna (eller flatorna som Fia och Oskar brukar kalla oss helt krasst) fick hon en liten shoppingvagn som lät sådär lite lagom mycket så föräldrarna bara blev liiiite galna. Det kom att handla en hel del till om barn under månaden då min kära kollega och vän Pernilla berättade den glada nyheten att det växer en liten krabat i hennes mage. Stort grattis till er och lycka till med den nya lilla familjekonstellationen. Detta firade Pernilla, Helen och jag med en gratismiddag på La Couronne här i Malmö. Ibland lönar det sig att klaga eller rättare sagt vara noga med kvalité på maten. Ytterligare lite fokus på barn blev det några dagar senare när vi åkte till Lindome och närvarade på Samuels dop.
Under månaden hann jag och Maja gå på Mamma Mia sing-a-long versionen, en ganska underhållande historia och jag och Maja hade väldigt roligt även om ingen annan hade det. I slutet av oktober lade jag ner det här med viktfokuset efter ett par halvhjärtade försök till omstart. Vad vågen stannade på vet jag inte.

November
Så kommer vi till november, älskade härliga november (kan vara så att jag gillar denna månad för att jag fyller år just då). Detta året var det en fullspäckad november vi gick in i. Redan den 2:e bar det av för en liten minitripp med båt. Inspirerade av Kanal 5:s färjan åkte vi på kryssning mellan Köpenhamn och Oslo. 2 nätter ombord på båten och en heldag i Oslo. En härlig minisemester mitt under hösten. Följande helg fick jag min sista 30-årspresent i form av att vi gick på föreställningen 500 i Lund, jag, Maja och Carl, Jinn ville inte följa med då hon inte brukar förstå deras humor eftersom hon fortfarande har lite svårt med språket här nere. Helgen därpå var det så dags för min födelsedag med fika på söndagen tillsammans med de närmaste. Och knappt var tårtan uppäten innan vi på onsdagen var och såg Lena och Orup i Baltiska hallen här i Malmö. Följande fredag flydde vi civilisationen för en hel helg på Ryssberget med Maja och Carl. Om den helgen har jag bara ett ord att säga. Underbart!!! (Och Chili con carne).
Sista helgen i november var det dags för Jinns moster Pias 50-årsfest i Linköping med tillhörande 50-tals tema. Jösses så tjusiga vi var allesammans. Det var inte utan att man pustade ut lite bland julpyntet på första advent. En ganska hektiskt novembermånad var till ända, men innan nov blev december nåddes vi av ännu ett glatt budskap som jag inte kan tala om riktigt ännu tror jag…

December
2008:s sista månad har sprungit förbi. Sakta har jag börjat känna glöden för vikttänkandet igen och nu är jag så taggad att jag knappt kan vänta. Fyra julbord har hunnit avnjutas, en Mama Mia show och jag har börjat träna Yoga. Jag har för första gången i mitt liv varit i fjällen, i Sälen som ni alla vet. Och innan vi åkte dit kan jag nu berätta vad det var jag var och gjorde i Göteborg som har varit lite hemligt.

Jag var med i ett litet TV-program som kommer att sändas 5, 6 och 8:e januari. ”Mitt” program sänds den 8:e. Det heter Årets TV-tittare och innebär i korthet att 33 tävlande i varje program testar sina kunskaper om TV-året som gått. Det blir som ett tävlingsprogram kombinerat med års-krönika och min medverkan blev inte helt lyckad kan jag väl avslöja. Det är som vanligt att frågorna alltid är lättare när man sitter vid sidan av och jag hade ganska stor otur med frågorna i min omgång. Vill ni kika så sitter jag högst upp i raden av fåtöljer som nummer 5 från vänster.

Nu är det verkligen dags att knyta ihop säcken 2008. Hoppas att ni alla får en lysande början på 2009. Det kommer att bli en kanonstart för våra nya liv.

1 kommentarer:

Nenny sa...

Jag bokar in tvn den 8 jan. Vilken tid?? Spännande!!

Kram